2010-09-21

Lev bok dö!

Tyvärr kan jag inte åka till Bokmässan i Göteborg i år heller. Det är annars en härlig, kreativ miljö för boknärdar och skrivande människor. Ett av seminarierna handlar om illustratörernas roll nu när allt fler digitala böcker säljs. I ett pressmeddelande skriver Svenska Tecknare och Illustratörscentrum så här:

"Alla pratar om e-boken; om dess förutsättningar, förlagens prissättning, tänkbara målgrupper och så vidare. Men var är diskussionen om omslagen, formgivningen och typografin? Och vad blir konsekvensen för formgivarna om och när boken blir digital?
Svenska Tecknare och Illustratörcentrum är två intresseorganisationer som företräder grafiska formgivare och illustratörer. På årets Bok & Bibliotek i Göteborg, 23–26 september, behandlar de frågan om e-boken ur ett ofta bortglömt perspektiv – formgivarnas.
I Svenska Tecknares och Illustratörcentrums utställning under temat ”LEV BOK DÖ” delar några av Sveriges främsta formgivare med sig av sina tankar kring boken. Vilken status har boken idag? Vad händer med den i framtiden när den nu utsätts för konkurrens av nya tekniska media? Hur påverkar detta formgivningens utveckling och formgivarnas yrkessituation?
Bland de medverkande finns Nina Ulmaja, vinnare av Berlingpriset 2010, Sara Acedo, en av Sveriges just nu mest anlitade omslagsformgivare, Christer Jonson, erfaren bokformgivare som bland annat gjort nya Bibeln samt HC Ericson, grafisk formgivare och professor i grafisk design.
– Många säger att den digitala läsningen kommer att öka och att det skulle minska förutsättningarna för den fysiska bokens överlevnad. Jag tror inte på det, skriver Nina Ulmaja i trycksaken som hör till utställningen.
E-boken kommer bara att vara ytterligare ett sätt att läsa böcker, såsom ljudboken. Och jag tror att förlagen kommer att få lägga ner ännu mer krut på det taktila och visuella för de fysiska böckerna.
På frågan om hur formgivarens yrkesroll kommer att påverkas svarar Sara Acedo:
– För oss bokformgivare är den första utmaningen att se till att få betalt för de digitala utgåvorna förlagen idag börjat komplettera de tryckta med, eftersom man oftast möts av argumentet: vi tjänar ju inga pengar på det här (ännu). Men precis som förlagen försöker sätta priser som möjliggör deras överlevnad, måste ju vi bokformgivare göra detsamma."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar