2011-01-01

Cupcake-feminism - ja visst!

Det har debatterats en del i media kring det växande och utbredda inrednings- och hammapysselintresset och om det är en kvinnofälla. Bland annat debatteras det i en artikel på Dalarnas Tidningars kultursidor igår. Tyvärr ligger artikeln inte på nätet, men i den refereras boken Hemmafru 2.0 skriven av Marina Nilsson. Enligt artikeln är feminister kritiska till hemmafruns comeback och jag tycker det är ett sorgligt bakslag för jämställdhetsarbetet.

Skribent och fotograf Clara Lindström som bland annat driver bloggen Underbara Clara och Leila Lindholm, författare och kock, har fått klä skott för att vara en två av dessa kvinnor som enligt författare och krönikörer (och feminister?) lurar oss kvinnor tillbaka in i kvinnofällan vid spisen. Tyvärr är det även denna gång, som så ofta, kvinnor som för fram kritiken mot andra kvinnor.

För mig är jämställdhetsarbetet bland annat en kamp för att kvinnors arbete ska värderas lika som männens. Så nu - när många kvinnor helt eller delvis kan försörja sig på sina bloggar, uppdrag för mat- och inredningstidningar, böcker, stylinguppdrag med mera då är det en kvinnofälla!!!!! Det här är ett stort kliv bakåt i jämställdhetsarbetet. Kvinnor (och män förstås) borde i stället hylla andra kvinnor som skapar egna företag och arbetstillfällen! Har heller aldrig hört någon kalla till exempel Ernst Kirchsteiger eller stylistduon Simon Davies och Tomas Cederlund för att vara en fara för att locka tillbaka kvinnor in i kvinnofällan.

Jag anser att kvinnor faktiskt kan vara egna företagare på sina egna villkor, genom att baka cupcakes eller brodera korsstygn. Företagande och entreprenörskap behöver inte vara på männens villkor. En kvinna i volanger och förkläde kan dra in lika stor vinst i sitt företag som en kvinna i kostym och stilettklackar. Det är dags att höja statusen på kvinnors intressen och företagsamhet, att handarbeta eller baka på fritiden är lika bra som att spela hockey eller åka motocross! Att jobba som stylist eller bloggare är lika bra som att vara ekonom eller industriarbetare.

Jag hoppas verkligen att 2011 blir ett år när kvinnor peppar och stöttar varandra! Känns som om det är dags för det nu!

1 kommentar:

  1. Mmm....det här känns inte bra"att kvinnor ska vara egna företagare på sina egna villkor".....vadå egna? Det ska väl vara samma villkor oberoende av kön, det är det som är jämställdhet!!!!!

    SvaraRadera