2010-01-30

En stjärt i rymden

Har du sett Cecilia Frodes föreställning Ängelen? Jag såg den på teatern i Vansbro, det var turnépremiär och alldeles suveränt bra. Ängelen har varit en långkörare för Frode och den finns till och med på DVD. Nu kommer uppföljaren, En stjärt i rymden, som spelas i Vansbro den 16 februari. Måste jag förstås se! Vansbro teaterförening har som vanligt ett gediget program för våren, läs mer om vad som kommer här!

I ropet.....

Vad ska man tycka om The Baseballs? Blir inte riktigt klok på deras musik. Men svänger gör det ju onekligen. Och populära är de onekligen! Kommer till Sverige igen i april. Kanske har vi tröttnat på dem då? De är ju överallt just nu......

Fina recensioner....

..får både Björn Skifs och estetprogrammets musikal Beat It i Dalarnas Tidningar! Bådar gott för kvällens teaterbesök i Vansbro och för resan till Stockholm/Cirkus/Björn Skifs den 6 mars! Andreas Hansson plåtade esteternas premiärföreställning i går kväll, bilderna ligger på hans bildblogg!

Rätt upp i toppen!


Vansbros stoltheter Less Than Four fortsätter sin framgångssaga. I veckan gick de rätt upp i toppen på Dalatoppen, Dalaradions egen topplista. Läs mer och rösta här! PÅ bilden bandets frontfigur Max Landegren.

2010-01-29

Helgsvepet!

Missa inte musikalen Beat It som estetprogrammets elever vid Vansbro Utbildningscenter sätter upp på teatern i Vansbro i helgen. Musikalen är en hyllning till Michael Jackson. Vi ska gå imorgon och det ska bli sååå spännande! Läs här om musikalen!

För övrigt i helgen ska det bli någon ordning i mitt arbetsrum. Målning, ommöblering, sortering och rensning står på dagordningen. Återkommer med bilder när det känns klart!

På nattduksbordet ligger en hög med tidningar - Allt i Hemmet, Lantliv och Drömhem & Trädgård - alldeles olästa!

Och i morgon bitti är det förstås Melodikrysset! Trevlig helg!

Gästspel....

Fortsätter på Electric Boys-temat (ja, de är verkligen ett av mina absoluta favoritband!). På onsdag nästa vecka, den 10 februari, gästspelar Conny Bloom med bandet El Gamo på Mariann´s Saloon i falun. Önskar jag kunde vara där......Lyssna på El Gamo här!

2010-01-28

Ett smakprov....

I mars kommer den, Electric Boys nya skiva, som jag skrev om tidigare. På Youtube finns nu ett smakprov från "svängens mästare" som en god vän kallar dem!

2010-01-25

Fint om Mumin!

Ett fantastiskt fint reportage om Mumintrolen, Tove Jansson och hennes brorsdotter Sofia Jansson fanns att läsa i gårdagens kulturdel i DN. Låg också ute på nätet, läs det här!

I kväll Guldbaggegalan...

Ska förstås se Guldbaggegalan i kväll, men måste erkänna att jag är pinsamt ovetande om de nominerade filmerna. Har inte riktigt hunnit med film den senaste tiden. Får bli ändring och skärpning på det området! Och de nominerade är.....

Scorpan slutar....

Scorpions avslutar sin 45 år långa karriär med en ny skiva och en femårslång turné. Lär mer här!

Måste förstås åka på avskedskonsert om e kommer till Sverige, vilket de alla gånger gör - de har stor publik här. Jag har sett dem tre gånger tidigare och lyssnat otroligt mycket på deras skivor från 1970, -80 och -90-talen. Favoritlåten är nog Rock you like a hurricane och så alla smäktande ballader förstås!


2010-01-22

Helgsvepet....

Det här vill jag göra i helgen:
Åka till Malung och titta på Svante Rydbergs utställning på Galleri Grönland. Rydberg från Klenshyttan utanför Ludvika är en av mina absoluta favoritkonstnärer. Läs mer om utställningen om pågår till den 30 januari här!

Titta på reprisen av Dom kallar oss artister och lära känna Markus Krunegård lite bättre. Sänds på söndag kl. 12.00 i SVT2. Nästa gång handlar programmet om Björn Skifs och är inspelat delvis här i Vansbro - missa inte! Läs om programmet och alla artister som porträtteras här!

På söndag startar också serien I love språk i SVT2 kl. 17.00.

För övrigt blir det en lugn helg med mycket tid för reflektion - varför inte på vedbacken? Har ett fjärdedels vedlass kvar att stapla i bon. En och annan promenad blir det också, förstås. Trevlig helg!


Som godis....

Fick Gudrun Sjödéns vårkatalog i postlådan idag. Ögongodis som också kan ses här!

2010-01-20

Klassamhället lever i högsta grad!

Kan inte sluta tänka på Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa i boken Mig äger ingen. Inuti mitt huvud och i mitt hjärta gnager tankarna på det klassindelade samhälle vi lever i. Mest tänker jag på männsikor i industri och vårdyrken som jobbar tills de stupar och i "bästa" fall blir sjukpensionärer och i värsta fall dör precis innan de ska få pension. Är det uträknat, med statistik, att det blir billigast om alla jobbar tills de är minst 67? För då är "chansen" att de arbetar ihjäl sig stor och då sparas det någon krona på det? Så att bankerna och storbolagen kan fortsätta dela ut bonusar till sina anställda på höga positioner och landstingschefer kan fortsätta ta ut miljonlöner fast de inte jobbar. Hallå världen, Sverige 2010, vad är det frågan om???????

Om ni inte läst Åsa Linderborgs bok, gör det med klassglasögonen på! Hennes berättelse utspelar sig i och för sig på 1970-talet men känns väldigt aktuell idag också!

2010-01-19

Den som väntar.....

...på skivsläpp har mycket att se fram emot i vår. Åtminstone om man som jag gillar hårdrock. Här är några aktuella eller snart aktuella skivor som jag är nyfiken på:
* Mountain of Power med Janne Stark i spetsen släpper sin volym 2 i februari. Skivan är, precis som volym 1, en hyllning till 70-talshårdrocken.
* Treat släpper sin nya skiva den 19:e mars och åker efter det ut på Europaturné! Treat var ett av de roligaste banden att se på Sweden Rock 2006 - det årets reunion nummer ett tyckte jag.
*Slash släpper sitt soloalbum i april. Han lägger då och då ut låtar på myspace.com för förhandslyssning. Har hört några låtar och det lovar gott!
*Electric Boys släpper nytt i mars de också - fjolårets sensationella reunion som fick strålande recensioner i media (även av mig!). Det ser jag fram emot!
* Glenn Hughes nya supergrupp Black Country spelar också in skiva - ännu med osäkert släppdatum, dock!
* I mars släpper även svenska Crashdiet sin nya skiva med titeln Generation Wild.


2010-01-17

Ibland....

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag
och något alldeles oväntat sker
Världen förändrar sig varje dag
men ibland blir den aldrig densamma mer
Alf Henrikson

2010-01-15

Skönt slippa Grammisgalan!

Grammisgalan visas inte på TV i år! Tack för det, säger jag. Har tittat och skämts tillräckligt många år. Pinsamt dåliga programledare, dåliga tacktal, onyktra artister och bedrövligt producerat. Synd, för så här i galornas tid saknar man ju faktiskt en svensk musikgala av rang! Hur som helst, Hammerfall och Mando Diao är nominerade och har dalaanknytning liksom Miss Li och Lars Kristerz (trodde aldrig jag skulle nämna dem här på min blogg men nu är det gjort). Får väl hålla en tumme för att det blir några grammisar till Dalarna, trots att jag är glad att slippa se eländet på TV!

Läs även DT:s nöjesredaktör Anders Gustafssons krönika om Grammisgalan här.

Helgtipset


Fredag igen, veckan har som vanligt susat förbi och så här på fredag eftermiddag undrar jag var den tog vägen! Framför oss har vi nu två hela helgdagar som ska avnjutas och jag har en del på programmet:

I kväll 20.00 på SVT2 - K-Special om textildesign - något för oss tygomaner att bita i!

Samtidigt går ju Let´s Dance i TV4, jag tittar nog in hos dem efter 21 och hejar på Gudrun!

Lördagar kl. 10 sitter jag klistrad vid radion och löser Melodikrysset, så även i morgon. Går att lösa och skicka in direkt på nätet här. På bilden programledaren Anders Eldeman från Melodikrysset live i Malung förra sommaren.



I morgon kväll beger jag mig till Kulturhuset för att se på banden i Rockkarusellen. Jag älskar garageband och har gjort det sedan jag som mycket, mycket ung var trogen publik i de lokala bandens replokaler. I morgon heter Vansbros stoltheter Less Than Four och Black Daze - heja, heja! Läs mer om Rockkarusellen här.

På söndag kväll 22.15 i SVT 1 visas en konsert med Europe från Nalen. Får man inte missa! Det har blivit några Europekonserter med åren, den bästa var nog ändå den i Söderbärke Folkets Park på tidigt 1980-tal (1983?) innan de blivit kända. De spelade på ett lastbilflak och i publiken fanns bland ett par hundra personer jag och tre kompisar som åkt de många milen från Vansbro för att titta. Sedan - plötsligt - small det till och Tempest och grabbarna var världsartister. Har senare bland annat sett dem på Lugnet i Falun ett par gånger, på Dalhalla och senast i somras på Sweden Rock.

I helgen ska jag också ta itu med mitt arbetsrum på övervåningen. Rummet är en möblerbar hall som jag tidigare använt som kontor för min verksamhet. Sedan jag flyttade kontoret utanför hemmet har rummet blivit stående med udda möbler och saker som inte hänger ihop alls. Rummet vill jag ha praktiskt och funktionellt möblerat för att kunna sy, måla, pyssla och spela gitarr. Har en idé nu om möblering som jag måste prova i helgen. Håll tummarna för att det funkar!

By the way, i dag har jag köpt biljetter till estetiska programmets Michael Jackson-musikal som går nästa helg. Biljetter finns på bibblan, musikalen går fredag kl. 19 och lördag kl. 17.

Trevlig fredag!

Luddiga bilder....





2010-01-14

Mer om vänskap...

Slog på radion när jag kom hem på lunch idag och hann precis höra när de läste upp ett mejl från en kvinna som hette Åsa (!) och som handlade om vänskap (det hade tydligen varit temat i radioprogrammet). Hon skrev något så klokt: vänner får man inte - man förtjänar dem! Tyckte det var så bra apropå mitt inlägg igår.....

2010-01-13

Jag har knäckt koden....

Har precis läst Bodil Sjöströms Vänskapskoden (Alfabeta 2008) och fått en del svar på mina funderingar kring vänskap. Boken beskriver vänskapen ur flera perspektiv. Inte minst påminner författaren om hur viktigt det är att säga de där fina sakerna till sina vänner medan de finns kvar. Hon berättar bland annat om en vän som gått bort och hur hon höll ett tal på begravningen, fast hon egentligen velat sagt allt det fina till sin vän medan denne var i livet.

Att ha riktiga vänner är som en vacker gåva. Förhoppningsvis räcker den hela livet. Men ibland kan möten med en annan människa kännas som en.... kulturkrock. Eller som att möta ett UFO.....Lärorikt, javisst - men också komplicerat....Vänskap som kommer ur ett sådant möte lär bli stark och varaktig.

Vännerna är de som alltid finns där. Kanske mer i tanke än i handling, men ändå. Även om det ibland går lång tid mellan telefonsamtal och långt mellan att man träffas, så vet man att man har varandra. Arbetskamrater, bekanta och kompisar kanske kommer och går på ett annat sätt i livets olika faser. Det gäller inte vännerna - de finns kvar. Vännerna överlever kulturkrockar, småbarnsår, olika tycke och smak, och till och med sjukdom och död.

Förresten, så här en bit in i livet har jag blivit lat när det gäller att skaffa nya vänner. Det känns så tryggt och bekvämt med vännerna som alltid funnits där - inget behöver förklaras från början, inget behöver förställas. Okomplicerat helt enkelt. Man duger fast man har en dålig dag, fast håret är skitigt och fast man gått upp ett par kilo. Det finns alltid tid för vänner....

Nästa gång jag träffar mina vänner ska jag säga allt det där fina som jag tänkt. Hur mycket jag uppskattar dem och vilka fina egenskaper de har. Hur vackra och intelligenta de är och hur mycket jag värdesätter att de faktiskt finns där för mig när jag behöver dem. Jag tror nämligen att jag knäckt koden - vänskapskoden!

2010-01-12

Städat skrivbordet..

...på jobbet i dag och funderat över vilka tidningar jag egentligen behöver läsa. Har något slags tidningsbegär och kan knappt gå förbi tidningshyllan i affären utan att köpa. Värst är dock alla prenumerationserbjudanden som jag ramlar över hela tiden. Nåja, jag varken röker eller dricker alkohol, och någon last får man väl ha? Dessa tidningar läser jag regelbundet:
* VI läser
* Passion for business
* Språktidningen
* Allt i hemmet
* Lantliv
* Trädgårdsliv
* Falu-Kuriren
* Dagens Nyheter

Vilka är dina favorittidningar?


2010-01-11

Välkommen vardag!


Härligt med vardag och dessutom färre minusgrader! Kanske är det i dag som det nya livet börjar - jag menar det där som man lovar sig själv på nyårsafton? Tror det blir så, för min del i alla fall. Några nyårslöften blev det väl inte direkt, men väl några ambitioner och målsättningar som kan sammanfattas med leva mer och jobba mindre. Under hösten hann jag inte måla, fotografera, spela, se på film eller läsa några böcker. Bara jobba, äta, sova och tack och lov motionera med hunden (tur jag har honom). Kände mig som en vissen krukväxt när julen kom. Behöver fylla på mer än i bland eller några gånger per år. Det får bli nya rutiner nu! Mer kultur åt folket!

Taveltips!

Fler förslag på hur man kan hänga tavlor hittar du på trendenser.se - inredningsbloggen som också är nominerad till Aftonbladet stora bloggpris 2009.

2010-01-10

Att hänga tavlor är en konst!


Har precis gjort klar min tavelvägg i trappen mellan neder- och övervåning i mitt lilla hus. Har sparat tavlor i flera år för att hänga tillsammans där. Egentligen hade jag ingen riktig plan för hur de skulle se ut, men det visade sig att svart blev ett genomgående tema eftersom färgen fanns i ram eller motiv på alla tavlorna. Två somriga akvareller fick sin plats på en mindre vägg i närheten och helheten blev riktigt bra!

Tavlorna är loppisfynd, köpta av lokala konstnärer, IKEA och presenter. En salig blandning med andra ord! Men hur blandar man tavlor bäst och hur hänger man dem snyggast? Det blev dagens huvudbry i detta hus. Jag la ut tavlorna på golvet för att se hur det skulle te sig på väggen. Tills slut tog jag fast på formen av trapp och snedvägg och se - det funkade!

Föraning om vår...


Ny trädgårdesserie har startat i SVT2. Handlar om hur man anlägger en ekologisk köksträdgård. Du kan se första delen här!

2010-01-09

Just ja....

...nu kom jag på varför jag tittar så lite på TV: skulle se Värdshusträdgården på SVT2 kl. 11.55 idag. När jag slår på är det sport, förstås. Ingen förklaring, ingen information, ingen pardon. Inte på SVT:s hemsida heller....Sport är tydligen viktigare än alla andra program - tycker INTE jag!

Bokat!

Känns alltid tryggt med några biljetter på den vanliga platsen i köksskåpet.....Bokat just nu:

Björn Skifs på Cirkus i mars

Rockstad Falun i maj med bland andra Vansbros stoltheter Eternal och Less Than Four

U2 i Helsingfors i augusti

Mer kommer.....

Vill läsa!



Spännande recension i DN idag av Janet Frames bok, Mot ännu en sommar, som inte fick ges ut förrän efter hennes död. Vill läsa!

2010-01-08

What´s about the TV?



Varför känns det så komplicerat med TV? Har aldrig tyckt att det varit kul med smöriga såpor eller förnedringsprogram av typen "visa upp ditt lortiga hem" eller "så skaffade jag ett par miljoner i skulder". Jag glömmer, oprioriterar och ignorerar TV-programmen samtidigt som jag köper TV-tidningen varje vecka med ambitionen att se alla de program jag kryssar för. Å andra sidan hinner jag väldigt mycket annat tack vare att jag inte ser på TV.

Värst är det med morden, våldet och eländet. Ser i stort sett aldrig på skräck, thrillers, våldsam action eller deckare. Läser aldrig den genren heller. I TV vimlar det av polisserier, otäcka deckare och våldsamma filmer. Det är inget för mig - jag vill inte mata min reptil!

Nåja, helt borta från rutan är jag ju inte - gillar Så ska det låta och såg faktiskt Idol för första gången 2008. Tittar på inredningsprogram och Antikrundan. I kväll såg jag Let´s Dance´ säsongspremiär och tyckte att det kändes OK. Har inte sett det sedan första säsongen. Sedan blev det tråkigt tycker jag. Som om det blir mer kvantitet än kvalitet. Likaså Körslaget - första säsongen bra - andra säsongen sämre - man kan inte göra körsång av vilka låtar som helst, då slår jag av TV:n!

Ett av mina favoritprogram på TV hette Röda rummet och handlade om litteratur. Brorsan sa att det var ett program som lika gärna kunde ha sänts i radio.....Tyckte inte jag! Programledaren Gunilla Kundstrand lyckades hitta spännande författare och ämnen för varje program. Efter några år byttes programledaren ut och sedan lades Röda rummet ner helt och hållet. Jag saknar det faktiskt ännu!

Såg en svensk serie som jag gillade för cirka tio år sedan, som hette Sjätte dagen. Någon som kommer ihåg? Har inte sett den i någon DVD-box så den var nog inte så populär. Så när någon frågar mig om mina favoritprogram på TV vet jag inte vad jag ska säga, ser egentligen bara på Kulturnyheterna regelbundet. Gillar Sex and the city också, men har inte sett något program på TV, utan på DVD.

Kollade inte på TV så mycket när jag var yngre heller - men gillade Macahan, Lilla huset på prärien och Fame. Scooby Doo var en favorit på jullovsmorgnarna när jag växte upp. Dallas såg jag nog lite av, Falcon Crest hoppade jag helt.

Tur det finns film att ta till när det bara är elände i tablåerna. Och radio - DET älskar jag! Men det får bli en helt annan historia!

2010-01-07

The soundtrack of my life!

Vissa låtar kan kasta mig tillbaka i minnet flera decennier. Speciella låtar kan också direkt ge förnimmelsen av en person, en doft, en miljö eller en händelse. I dag köpte jag en trippel-CD med 70-talslåtar - gissa om det väckte många minnen.

Moviestar med Harpo var min absoluta favoritlåt när jag gick på mellanstadiet. Vinylskivan gick om och om igen på min lilla grammofon. När Harpo sedan gav konsert på Barnens Dag i Vansbro var jag förstås där. Han delade ut bananer till publiken (kopplingen är att hans band hette The Banana Band). Sista bananen bet han en bit av själv och sedan sträckte han ner den till mig! Lycka! Fick också hans autograf på armen och fyllde i den med bläckpenna så att den inte skulle försvinna.

A little bit more med Dr Hook för mig direkt ner i ett tonårsrum i en källare där vi gjorde Anden i glaset och pratade om kärlek och löste många världsproblem.

Mugglas (ja vi kallade honom så) Varning på stan väcker en trotsig och stencool tonåring långt här inne till liv. Grönt hår, rakblad i örhängens, militärskjorta och kängor på fötterna. Uggla var på den tiden proggpunkens kung. Tyvärr är han inte det längre - gillade honom då, tyvärr inte nu!

Ett nyår på 80-talet gick Sweet med bland annat Fox om the run varm i stereon. I badkaret låg jag och en kompis och badade skumbad. Champagnen korkades upp efter mycket möda och besvär på tolvslaget, och dekorerade hela taket i köket där vi hade festen. Kul, tyckte vi, men kanske inte föräldrarna till tjejen som bodde där....Nåja, ganska oskyldigt var det ändå - och ett roligt minne!

På högstadiet älskade jag Blondie. Deborah Harris var min gudinna. Minns att jag knappt orkade vänta på Parallell Lines när den skulle komma. Oj, vad jag spelade den skivan. På min nya 70-talsskiva finns Heart of Glass med.

Jag lyssnar vidare - på sista CD:n finns Because the Night med Patti Smith, Suzi Quatros If you can´t give me love och Gasolins Hvad gör vi nu lille Du. Oj, vad många minnen och associationer. Bra skivköp jag gjort i dag!

Vilka låtar ingår i soundtracket till ditt liv?

2010-01-06

Konsertkrönika för 2009

2009 var ett riktigt bra konsert- och festivalår för mig. Flera stora och oväntade musikupplevelser kommer för alltid att finnas kvar i mitt musikminne. Här kommer en liten sammanfattning över små och stora musikupplevelser under året:

Januari:
Björborevyn var en höjdare musikaliskt det här året. Queenpotpurriet som var ett av revynumren ger mig fortfarande ståpäls!

Månaden avslutades med en Keen Hue-spelning på Borlänge Folkets Park. Gamla goda covers och svettigt värre!

Februari:
En av de stora musikupplevelserna det här året ägde rum i slutet av februari: AC/DC i Globen. Rock´n´roll säger jag bara!

Dagen efter fest på Monkey Bar med Feel Dizzy, ett tributeband till Thin Lizzy, från Grängesberg. En höjdare!

Mars:



Lovell Sisters som spelade i Medborgarhuset här hemma var en riktig överraskning! Svängigt och roligt, och någon slags rockig bluegrass med en fantastisk energi hos musikanterna! Konserten fick fina recensioner av mig!

April:
Kent Jansson visade sig vara en fenomenal låtskrivare och sångare, vilket han visade oss på sin sambos kalas. Låten han skrivit till henne skickade jag vidare till Dalatopen där den legat nu i höst!

Maj:
Planerna på att starta ett rockband började så sakta växa fram hos mig och några vänner!

Så ska det låta som bjöd på musikunderhållning varje fredag led mot säsongsavslutning.

Juni:
Sweden Rock Festival i Norje, Sölvesbrogs kommun, Blekinge. Världens bästa hårdrocksfestival! Såg massor av band, skrev om festivalen för DT Nöje. Mest överraskad var jag över Electric Boys som återförenades inför SRF. Fantastiskt bra! Blackfoot var superbra, Rainbow (kallat Over the Rainbow) a la´2009 var också en positiv upplevelse.



Ståpäls var det också är Sabaton ledde nationaldagsfirandet på festivalen. Strålande sol, dalapatriotism, bra hårdrock och nationalsången!

Stämningsfulla sommarvisor och opera på järnamål blev det på midsommardagen tack vare Musik i ladan!

Månaden avslutades med Peace & Love i Borlänge. Hett, hett, hett och massor av bra musik. Thåström, Mötley Crue, Sanna Carlstedt och Electric Boys (igen) och så årets största musikupplevelse: CHRIS CORNELL! Känner i kroppen när jag skriver hur otroligt uppfylld man kan bli av riktigt bra livemusik! Cornell, du var mitt största musikminne från 2009!

Juli:
Festival igen- i Dala-Järna! Less than Four från Äppelbo, Eternal från Nås/Björbo och In Mourning från Vansbro/Falun stod bland andra band på scenen. Otygä´gjorde en bejublad nostalgispelning, alltid kul att se! En toppenkväll!

Augusti:
Månaden började med logdans i en potatislada i Gustafs. I pauserna spelade ett relativt nybildat rockband bestående av tjejer i vår ålder - inspiration och mod hämtades där! Det behöver inte låta perfekt bara det är roligt!

P-Floyd gjorde en kanonkonsert i samband med Flygfesten i Dala-Järna. Wish you were here förstås - sjöng mig hes!

Första repet med rockbandet! Knockin´ on heavens door och Proud Mary - kul!

Följde med en lycklig liten tjej till Insjön för att se Amy Diamond. Njöt av den lilla lyckliga som stod längst fram och titade bakåt på moster i bland och tog en del bra bilder!

Köpte min vackra, turkosblå Fender Strata för hela semesterkassan! Det är kärlek det!



Månaden avslutades på Dalhalla med en fantastisk Glenn Hughes i Phapsody in Rock. Vad gjorde det att regnade igenom två regncaper den kvällen? Amazing!

September:
Vansbro Kulturhus invigdes med massor av bra lokal musik. Björn Skifs, Patrik Isakson, Sven Rubin...i öltälten punkiga Pataz och på trubadurscenen Jonny Karlsson, Stefan Morén och Robin Brorsson. Många musikaliska upplevelser den kvällen!

En frostigt kall höstkväll upplevde jag körsång och marschaller i trädgården i Bäsna. Vackert och stämningsfullt!

Oktober:
Klinkades på elgitarr många roliga timmar! Mer sånt! Följde Idol för första gången i mitt liv och hejade på Mariette Hansson!

November:
Deep Purple på Ejendals Arena. Klockrent musikaliskt, men Gillan hade lite problem med rösten.

December:
Luciashow med Parkskolan i Medborgarhuset. De klassiska julsångerna och massor av glada barn som snart har jullov!

På TV gick Hells Jingle Bells, en krogshow med Jocke Cans och Petra Kvännå. I min stereo gick Absolute Christmas, Peter Jöback och Chris Cornells Ave Maria.

Julfikat på annandagen kompades av X-Ray-Spex! Det var inte i går vi lyssnade på Poly Styrens ljuva stämma. Fick plocka fram kulturmärkt kassettband ur gömmorna.

2010-01-05

Några levnadsråd....


* Res inga murar, det är farligt. Lär dig att ta dig runt dem!

* Lev för stunden. Varje ögonblick är dyrbart och får inte ödslas bort.

* Ta väl hand om dig själv!

* Var inte självupptagen. Var sann mot sig själv och se vad som händer.

* Allt är möjligt - hela tiden.

* Bli en del av det universella flödet. När du får något ska du ödmjukt ta emot det. När du ger bort något får du tusenfalt igen.

Ur boken Gud på en Harley Davidson av Joan Brady.

Fler böcker...

Här kommer några fler milstolpar i mitt läsande genom åren:

Mest omtumlande: Marie Cardinals Orden som befriar.

Mest romantiska: Robert James Waller Stilla vals i Cedar Bend (författaren skrev även Broarna i Madison County, men den här är bättre tycker jag).

Mest dramatik och många, många tårar: Herbjörg Wassmos Toratriologi.

Varmast av alla böcker jag läst och den som berört mig mest hittills: Åsa Linderborgs Mig äger ingen.

Mest nostalgi: Inger Edelsfeldts Finns det liv på Mars.

Första vuxenboksupplevelsen: Anders Fogelströms stockholmsböcker som jag nyligen köpt på Erikshjälpen för att läsa om. DET var en riktigt bra historielektion!

2010-01-04

Julshow i metallstuk....

Tittade på julshowen Hells Jingle Bells från Göteborg på SVT Play idag. Njöt av Jocke Cans och Petra Kvännås fantastiska röster och de klassiska hårdrocksdängorna som de framförde. För övrigt en himla kul idé. Kanske något att apa efter i Vansbro till hösten?

Har du missat programmet på vanliga tv:n, precis som jag kan du fram till 27 januari titta här:

http://svtplay.se/v/1827273/hells_jingle_bells/hells_jingle_bells.

Utvecklingsfasen....

...eller vad ska jag kalla den, perioden när jag plöjde otaliga management- och utveckladigsjälv-böcker? Samtidigt gick jag i samtalsterapi och såg läsandet av den här litteraturen som ett komplement. Visst lärde jag mig en hel del om mig själv och människan i stort - mest att det inte finns några mallar eller något facit. Två böcker som jag läst flera gånger inom den här genren är Joan Bradys Gud på en Harley Davidson och Erica Falkenströms Vad vill du egentligen? Böckerna är fortfarande två trygga ledstjärnor att falla tillbaka på när kaoset tar över......

Har du liknande erfarenheter? Vad läser du när du söker svar på de stora frågorna?

Fler böcker som förändrat världen....


...för mig i alla fall. Såklart låg jag vaken i går kväll och funderade på vilka böcker som betytt något för mig sedan jag lämnade skolåldern. I 20-årsåldern sträckläste jag Margit Sandemos Sagan om Isfolket. Alla 47 delarna ligger nu i mitt förråd väl paketerade. Man slänger inte böcker som förändrat världen på soptippen eller i återvinningen! Kommer förmodligen aldrig att läsa om dem, men jag vet att jag fullständigt avgudade Sol, en stark kvinna med speciella gåvor. Hon var huvudperson i den tredje boken, Avgrunden, och den tyckte jag hela tiden var den allra bästa. Jag döpte sedan min svarta fina hund till Tengel, efter huvudpersonerna i boken. I det här fallet, en labradorblandning, var det absolut efter Tengel den gode!

Funderar på om dagens Twilightbäcker är nutidens Sagan om Isfolket och vad det i så fall är som lockar så otroligt många läsare till dessa böcker? Har du en bra förklaring? Lämna gärna en kommentar!

2010-01-03

Mitt liv i böcker!

Det började med Wahlströms böcker med röda ryggarna och Kitty som löste mysterier och Lotten som levde för och med hästarna. Innan dem hade jag läst Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta med hjärtat i halsgropen och gråten krampaktigt återhållen i strupen. Nioårsåldern är ingen lek, åtminstone inte när det gäller de stora frågorna om livet - och döden. Det var som om avgrunden öppnade sig: kunde barn verkligen dö? Oavsett vart man hamnade, var det grymt. Kitty och Lotten var tryggare.

I bokslukaråldern läste jag sedan i princip allt som fanns i hyllorna på bibblan. Särskilt minns jag Barbro Lindgrens Hemligt och Jättehemligt. Peters baby var en av högstadietidens bästa böcker, den fick jag senare när det rensades ut från skolbibiloteket och det sönderlästa exemplaret finns fortfarande här hemma i bokhyllan.

Med Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen öppnade sig sedan en ny värld. Jag slukade raskt den sällsamma historien om Agnes Cecilia och skuggböckerna som jag också läst i vuxen ålder.

Vilka böcker minns du från din uppväxt? I nästa inlägg ska jag berätta mer om böcker som lämnat avtryck i mitt liv i vuxen ålder. Välkommen åter!